Медицина на СЪНЯ
Медицина на СЪНЯ
Прекомерна дневна сънливост
Прекомерна дневна сънливост

  
Сънливостта е нормално физиологично състояние, свързано с наближаване на естественото време за сън или с продължителен период на бодърстване.
   Сънливостта е прекомерна, когато води до заспиване в неподходящо време или ситуация, често пъти непредвидено и против волята. В по-леките случаи човек може да задреме докато чете книга, докато се вози в превозно средство или гледа телевизия. В по-тежките случаи заспиването настъпва по време на разговор, хранене, както и в опасни ситуации (като шофиране) със значителен риск за здравето и живота на човека.
   От една страна сънливостта може да се дължи на намалено
количество сън - характерна черта на съвременното общество. В други случаи обаче тя е в резултат на нарушено качество на съня независимо от запазената или даже повишена продължителност. Сънливостта поради нарушено качество е кардинален симптом  на обструктивната сънна апнея, нарколепсията и синдрома на неспокойните крака.
   Най-широко използваният метод за субективна оценка на дневната сънливост е
Епуърт скалата.


Автоматично поведение

  
Автоматичното поведение е тясно свързано с повишената сънливост. Представлява извършването на сложни, целенасочени действия, които обаче са неадекватни на ситуацията - например сипване на сол в кафето, изхвърляне на опаковката от прясното мляко в микровълновата печка, пропускане на изход на магистралата и др. Когато човек получи достатъчно количество качествен сън, тези прояви изчезват заедно със сънливостта.


Умора

   Редица хора възприемат повишената сънливост, като умора (т.е. липсата на енергия). Разграничаването между двете понякога е доста трудно. Умора без повишена сънливост е често оплакване при безсънието, както и при ендокринни заболявания (захарен диабет), сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност, депресия.


Когнитивни нарушения

   Тук се включват нарушения, свързани с най-сложните функции на мозъка, а именно - планиране и организиране на действията, реч, памет, внимание, мотивация, абстрактно мислене, изобретателност. Те са тясно свързани с проявите на сънливост и са особено характерни при синдрома на обструктивна сънна апнея (опасното хъркане). Изразяват се в трудност в концентрацията и в поддържане на вниманието, намалена мотивация, апатия, неуслужлива памет, трудно намиране на подходящите думи, затруднена плавност на речта и еднообразие на изказа, намалена гъвкавост на мисълта, промени в настроението като раздразнителност, потиснатост или еуфория, понякога съчетани с антисоциално поведение.
   За разлика от дневната сънливост, която при ОСА се елиминира още първите дни след започване на СРАР-терапия, част от когнитивните нарушения се задържат продължително време след това. Точно по тази причина е важно терапията да започне своевременно, а не да се изчаква докато се развият тези и други усложнения.
Copyright © 2010-2012 by Petrov, MD  ·   Всички права запазени   ·    Последно обновяване: 03.03.2010
Гореща телефонна линия - при проблеми със съня - тел. 0877 22 01 96;   e-mail: