Медицина на СЪНЯ
Медицина на СЪНЯ
Любопитни факти
   Кофеинът е най-често използваното психоактивно вещество в света. Съдържа се в кафето, чая, колата, енергийните напитки, шоколада и др. Действието му настъпва бързо - след около 30-60 мин. и продължава 4-6 часа, но при по-възрастните хора може да продължи дори 16-20 часа.

   Една чаша кафе съдържа между 75 и 125 мг кофеин. Ежедневната употреба на повече от 500 мг кофеин води до т.нар. кофеинизъм - проявява се с умора, безсъние, превъзбуденост, сърцебиене, развитие на толеранс и необходимост от прием на кофеин.

   Шоколадът съдържа предимно теобромин - друг стимулант от групата на кофеина. Сто грама натурален шоколад се равняват по действие на 1-2 чаши кафе.

   Кофеинът намалява риска от развитие на болестта на Паркинсон - така поне твърди епидемиологично проучване, проведено в Турку, Финландия.

   Въглехидратната храна предизвиква по-силна сънливост и умора в сравнение с белтъчната храна. Количеството приета храна също е от значение. Твърди и обилни храни водят до по-изразена сънливост в сравнение с умерени по количество течни храни. Ако искате да избегнете следобедната умора и сънливост, обядвайте с необилно количество белтъчна храна.

   Освежаващи дрямки - доказано е, че краткотрайни (15-20 мин.) дрямки през деня водят до значително "освежаване" и подобрение в концентрацията, вниманието и паметта. Внимавайте обаче да не надхвърлите 30 мин. - тогава рискувате да навлезете в дълбокия бавновълнов сън и събуждането ви ще бъде доста трудно, а след това ще се чувствате "като парцал" поне за още половин или един час. Хитър похват е да изпиете чаша кафе непосредствено преди дрямката. Приетият кофеин започва да действа след около половин час и освежаващият ефект е двоен - от една страна от краткотрайната дрямка, от друга страна от стимулиращите свойства на кафето.

   Ефектите на недоспиването и на алкохола се сумират. Ако не сте спал достатъчно в продължение на 5 поредни нощи, ефектът на 50 грама алкохол върху организма ви ще се равнява на ефекта на 150 грама алкохол когато сте се наспали.

   За да заспим,
ние също трябва да се охладим - това е така, защото цикълът на сън и бодърстване е тясно свързан с денонощния цикъл на телесната ни температура. Ето защо по време на топлите летни нощи сънят ни е нарушен. Оптималната околна температура за здрав сън е между 18 и 30 градуса, а при по-възрастни хора - между 23 и 25*С.

   Правилното функциониране на
имунната система зависи от бавновълновия сън. Дори умерено недоспиване води до намален имунен отговор спрямо вирусни инфекции. За щастие, тези ефекти са бързо обратими - имунната система ще навакса проуснатото веднага щом се наспите. Организмът сякаш разбира колко е важен сънят за борбата с инфекциите - на всеки е известно, че при настинка и повишена температура сънливостта е много по-силно изразена. Ако спите достатъчно всяка нощ, ще забележите значително подобрение в общото ви здравословно състояние.

   Ако за заспиване обичайно са ви нужни по-малко от 5 мин., това означава че имате хроничен недостиг на сън. Идеалният вариант е ако заспивате за около10-15 мин.
Copyright © 2010-2012 by Petrov, MD  ·   Всички права запазени   ·    Последно обновяване: 13.06.2010
Гореща телефонна линия - при проблеми със съня - тел. 0877 22 01 96;   e-mail:
Около 10-20% от консуматорите на кафе имат признаци на кофеинизъм.
Ако шофирате и ви се доспи, най-добре отбийте от пътя, изпийте едно кафе и дремнете за половин час.
РЕМ сънят е особено чувствителен към температурата - когато тя е ниска, количеството му силно намалява.