Медицина на СЪНЯ
Медицина на СЪНЯ
Безсъние
 
"Weary with toil,
I haste me to my bed,
The dear repose
for limbs
with travel tired;
But then begins
a journey in my head
To work my mind, when body's work's expired.
For then my thoughts, from far where I abide,
Intend a zealous pilgrimage to thee,
And keep my drooping eyelids open wide...
Lo thus
by day my limbs,
by night my mind,
For thee
and for myself
no quiet find."

Уилям Шекспир
Сонет ХХVІІ
"Не мога да заспя!"

Какво представлява безсънието?

   Безсънието е често срещан проблем в съвременното общество. Основното при това нарушение е оплакването от некачествен сън, което се изразява в трудно заспиване, трудно поддържане на съня, събуждане твърде рано сутринта или комбинации от трите.
   По-често е при жените и старите хора. Може да е както самостоятелно нарушение, така и симптом на друго заболяване - например синдром на неспокойните крака, сънна апнея, нарушения на циркадния ритъм, депресия, афективно или тревожно разстройство, злоупотреба с лекарства или с други вещества.
   Симптомите трябва да са налице въпреки осигурени подходящи условия за здрав сън и трябва да водят до
дневни последствия като умора, сънливост, промени в настроението (раздразнителност), нарушения в когнитивните функции (мотивация, внимание, концентрация, памет), повишена склонност към грешки (по време на работа, шофиране), главоболие и др.
   За да се постави диагнозата хронично безсъние са важни също
продължителността и честотата на симптомите - необходимо е да са налице най-малко 3 пъти в седмицата в продължение най-малко на 6 последователни месеца.Как възниква безсънието?

   Смята се, че за възникване на безсънието играят роля три групи фактори:
      1. предразполагащи - генетични особености на съня, на личността, повишена склонност към тревожност и т.н.;
      2. отключващи - стрес, заболяване, фактори на околната среда и др.;
      3. поддържащи - погрешните "стратегии" за справяне с последствията от лош сън - например повишена консумация на кофеинови напитки, дрямки през деня, неправилен режим на лягане и ставане от сън, прием на алкохол и медикаменти с цел по-лесно заспиване и пр.
   Предразполагащите фактори създават податливостта към безсъние. Отключващите дават началния тласък на симптомите, а поддържащите "поемат щафетата", като затвърждават и хронифицират безсънието.Какво да направите, ако имате безсъние?

   Не посягайте веднага към лекарствата!

   Започнете със спазването на правилен режим на сън и бодърстване, създаване на правилни сънни навици и когнитивно-поведенческа терапия. Изброените методи са по-ефективни от лекарствата и с по-дълготраен ефект, но изискват повече воля и постоянство. Подходът трябва да е комплексен. За целта е необходимо да потърсите помощта на специалист по съня.
   От голяма полза за изясняване причините и тежестта на безсънието е воденето на
дневник на съня (изтеглeте бланка). Започнете да си водите такъв дневник 1-2 седмици преди консултацията със специалист. Попълвайте данните всяка вечер (относно изминалия ден) и всяка сутрин (относно изминалата нощ).
Copyright © 2010-2012 by Petrov, MD  ·   Всички права запазени   ·    Последно обновяване: 30.05.2010
Гореща телефонна линия - при проблеми със съня - тел. 0877 22 01 96;   e-mail: