Медицина на СЪНЯ
Медицина на СЪНЯ
Опасното хъркане

   Изгледайте следния видео клип. Обърнете внимание как диша този човек по време на сън. Опитайте се да задържите Вашето дишане за времето, през което той не диша. Поемете заедно с него въздух, издишайте и отново задръжте. Така протича обструктивната сънна апнея - едно от най-честите, но все още малко познати заболявания, което уврежда съня и здравето на около 10% от възрастното население.


Какво причинява обструктивната сънната апнея (ОСА)?

  
По време на сън намалява тонусът на всички мускули, в това число и на тези, които образуват меките горни дихателни пътища. Това отпускане нерядко води до стесняване на дихателните пътища с последващо затруднение в дишането. Хъркането е ясен сигнал за това.
   При някои хора отпускането на тези тъкани е дотолкова силно изразено, че при вдишване се получава засмукване и прилепване на тъканите една към друга (вж. илюстрацията). Оформя се клапен механизъм, който спира постъпването на въздух в белия дроб. Настъпва дихателна пауза (апнея) с различна продължителност - от 10 сек. до 1 минута и повече.
                
нормално дишане                                обструктивна апнея

   За да се възстанови проходимостта на дихателните пътища е необходимо дишането да преминне временно под контрола на будното състояние - настъпва неосъзнато, кракторайно (в рамките на секунди) събуждане, по време на което спящият прави няколко дълбоки вдишвания и издишвания, често (но не винаги) придружени от силно хъркане. Следва ново заспиване, нова дихателна пауза, ново краткотрайно събуждане и т.н. В рамките на една нощ настъпват стотици такива паузи и микросъуждания.


Защо е опасна обструктивната сънна апнея?

   Всяка дихателна пауза води до намаляване на кислородното съдържание в кръвта. Всеизвестно е, че кислородът е жизнено необходим за всички органи и системи в нашето тяло. Краткотрайните събуждания от своя страна накъсват (фрагментират) съня, нарушават структурата му и го правят непълноценен. По този начин един локален дефект се превръща в заболяване, увреждащо целия организъм.
   ОСА има прогресиращ ход - веднъж започнала и нелекувана, тя бавно и сигурно води до тежки усложнения от страна на мозъка, сърцето и ендокринната система - на първо място инфаркт, инсулт, артериална хипертония, сърдечни аритмии, сърдечна недостатъчност, увреда на съдовете, захарен диабет тип 2.
   Именно заради това, ако подозирате ОСА трябва своевременно да се обърнете към специалист по съня.  Всяко нещо, оставено самo на себе си, върви от зле към по-зле (закон на Мърфи).
Обструктивна сънна апнея
ОСА е едно от най-честите, но все още малко познати заболявания. Голям процент от пациентите с ОСА остават недиагностицирани и нелекувани.
Copyright © 2010-2012 by Petrov, MD  ·   Всички права запазени   ·    Последно обновяване: 03.03.2010
Гореща телефонна линия - при проблеми със съня - тел. 0877 22 01 96;   e-mail: