Медицина на СЪНЯ
Медицина на СЪНЯ
Какво е решението?

   Първата стъпка към ефективно решение е правилната диагностика. При вече диагностицирана ОСА, единственият метод с почти 100% ефективност и минимални нежелани реакции е
СРАР терапията.

   Още през 1981г. Колин Съливан се досеща, че подаването на въздух под постоянно повишено налягане през носа преодолява запушването на горните дихателни пътища и елиминира дихателните паузи. Този принцип стои в основата на съвременните СРАР апарати (СРАР = Continuous Positive Airway Pressure).

   Модерните СРАР апарати са оборудвани с технологии от най-висок клас за постигане на максимално удобство при дишане. Въпреки това много хора се стресират от мисълта, че трябва да спят с такъв апарат. Това е напълно разбираемо. По същия начин например се чувства човек, когато за пръв път трябва да сложи очила. Много малка част от тях обаче остават на първоначалното си мнение, след като веднъж преспят с такъв апарат. Ефектът от терапията е явен още след първата нощ - човек се събужда свеж, бодър, с чувството на пълноценно прекаран сън, дневната сънливост е минимална и изчезва напълно след третата нощ, намаляват раздразнителността и нарушенията на концентрацията и паметта.
  
   Дългосрочните ефекти от ползването на такъв апарат са намален риск от сърдечно-съдови и мозъчни инциденти, понижаване на артериалното налягане, подобряване на метаболитния профил (кръвна захар, холестерол), отслабване на килограми без допълнителна промяна в двигателния или хранителния режим, изчезване на отоците по долните крайници, засилване на потентността при мъжете (когато тя е била нарушена) и др.

   Съществуват два основни типа СРАР апарати - с фиксирано налягане и автоматични. При първите налягането на апарата е еднакво през цялата нощ и се настройва от лекаря въз основа на измерените по време на изследването параметри. Автоматичните апарати променят налягането съобразно нуждите на организма във всеки един момент от съня. И двата типа апарати са еднакво ефективни, но това, което печелите с автоматичния е максимален комфорт. Съществуват и функции за облекчено издишване (SoftPAP технология при WEINMANN, A-Flex технология при Philips-Respironics).

  
Имат ли място оперативните методи в терапията на ОСА?

   Трябва да се знае, че всички съществуващи за момента оперативни методи, особено при тежка ОСА, имат
крайно незадоволителен резултат. 80% от пациентите след 6 месеца се възвръщат към изходното си състояние. Заедно с това всяка хирургична намеса крие оперативен риск, който е повишен при затлъстяване, съпътстващи сърдечносъдови и неврологични усложнения. Пластиките на увулата и мекото небце могат да причинят нарушено гълтане и да влошат ефекта на последваща СРАР терапия. Методите с радиочестотна коагулация и втърдяване на мекото небце може да намалят звуковия феномен на хъркането, без да повлияят апнеите - по този начин се създава измамното усещане на околните за успешно лечение на заболяването.
 
Основен риск за здравето при оперативните намеси е ненужното забавяне на ефективната СРАР терапия.
   При млади и слаби пациенти с лекостепенна ОСА може да се обсъди ползването на  орални приспособления или позиционни методи (спане настрани) с периодичен контрол на състоянието.
СРАР терапия
Подаването на въздух под налягане става посредством носни (назални) маски.
Съществуват
различни дизайни, целящи максимално удобство.
Съвременните СРАР апарати са компактни и почти безшумни. Добавянето на овлажнител предотвратява изсушаването на носната лигавица.
Малко са чудесата,
на които е способна медицината и ефектът на СРАР терапията е едно от тях.
Отношението на инвестицията спрямо ползата е 1:100
Copyright © 2010-2012 by Petrov, MD  ·   Всички права запазени   ·    Последно обновяване: 31.05.2011
Гореща телефонна линия - при проблеми със съня - тел. 0877 22 01 96;   e-mail: