Медицина на СЪНЯ
Медицина на СЪНЯ
Разкази на пациенти и техните близки:


lillia:

   "...Между другото съм питала човека който се задушава докато спи дали усеща това което се случва, а той ми казва не нищо не усеща спял си екстра. Обаче аз нощи наред съм го наблюдавала как се задушава и колко му е трудно поемането на въздух. Периодите са еднакви поне едно 15-ина секунди в мъки да вдиша. Страшно е....когато човек не е свикнал да вижда подобно нещо има чувството че човека до него всеки момент ще пукне в мъките си да поеме въздух. Шума от цялата работа е десетки пъти по силен от обикновено хъркане..."

                                                         ***

   "... Човекът си носи тази болест. Ходил е на лекар разбира се, но не е стигнал до лечение.
   При него забелязвам, че изключително често се разболява. Дори и лятото. Има една постоянна сънливост, която я лекува със 7-8 кафета на ден. Най-фрапиращото е че се уморява повече от нормален човек. Работата му е такава, че може да си позволи 2-3 часа прибиране вкъщи на обяд и да поспи. Независимо от това вечер в колко часа си е легнал, той може да спи до 2 часа следобяд , ако не е на работа. Дефакто излиза, че сънят му е толкова непълноценен, че той трябва да си почива от самия сън."

                                                         ***

От форум за медицински онлайн консултации:
 
Запитване
:  "Бихте ли ми дали съвет относно обилното нощно изпотяване. Моят приятел се изпотява всяка нощ и от около година, две потта започна да мирише силно на кисело.Това симптом ли е на някаква болест? Много се притеснявам. На какъв лекар да отиде? Другият ни голям проблем е неговото хъркане, от което аз не мога да спя добре, а и така не го оставям и той да спи. Предполагам, че и двата проблема се дължат на килограмите, които натрупа през последните пет години - около 30."

Отговор на лекаря, консултиращ онлайн:   "Обилното потоотделяне се среща при Болест на Ходжкин, Базедова болест, сърдечни пороци, заболявания на кожата и др. Отделно миризмата на потта може да стане неприятна вследствие на развитие на микроби (най-често гъбички). При вас може наистина причината да е прекомерно затлъстяване тъй като изразеният слой мастна тъкан е отличен изолатор на топлина и организмът се стреми да компенсира прегряването на организма чрез прекомерно отделяне на пот. Постоянното хъркане се среща най-често при уголемена трета сливица, хроничен синузит и хронична хрема, постоянна злоупотреба с алкохол, хронична умора и др. Разбира се най-лесно ми е да ви препоръчам намаляване на телесната маса. Все пак относно изпотяването ви препоръчвам да посетите кожен лекар. По принцип намаляването на потната секреция се постига с лекарства на основата на атропина. Хъркането също е проблем, и за него мога да ви препоръчам единствено да не се спи по гръб, а само на една страна."

Коментар на Sleep-BG: вижте на следващата страница.
Разкази
Copyright © 2010-2012 by Petrov, MD  ·   Всички права запазени   ·    Последно обновяване: 17.03.2010
Гореща телефонна линия - при проблеми със съня - тел. 0877 22 01 96;   e-mail:
Ако искате да ни изпратите Вашите истории, пишете ни на нашия e-mail адрес.