Медицина на СЪНЯ
Медицина на СЪНЯ
Хъркане
Какво да направите, ако хъркате?

Потърсете специалист по съня - за съжаление липсата на симптоми на опасното хъркане не изключва напълно вероятността да имате сънна апнея. Предвид сериозните последици върху здравето, които може да окаже това заболяване, съвременната медицина на съня препоръчва провеждането на полиграфско или полисомнографско изследване при всичси пациенти със силно и смущаващо околните хъркане.

Установете дали нямате лечимо заболяване, което да предизвиква хъркане - например хипотиреоидизъм, акромегалия, полипи в носната кухина.

Отслабнете на килограми
- намаляването на телесното тегло, понякога даже само с 3 кг, е достатъчно за да намали или дори да елиминира хъркането.

Избягвайте алкохол и успокоителни лекарства преди сън
- алкохолът влошава хъркането, води до появата на дихателни паузи (апнеи) и чести събуждания през нощта. Тези ефекти зависят от количеството на приетия алкохол, от времето на приемането му и от индивидуалните особености на организма. Не употребявайте алкохол  2 до 5 часа преди лягане. Ефектът на седативните лекарства е подобен.

Избягвайте да спите по гръб - хъркането е зависимо от позицията на тялото при около 50% от хората, като е най-изразено при гръбно положение. Тренирайте се да заспивате в странично или коремно положение. Обръщайте се настрани или по корем всеки път, когато се събудите през нощта в гръбно положение.

Медикаменти за лечение на хъркането - все още няма лекарство, което да лекува хъркането. В малка част от случаите, когато хъркането се причинява от хронични проблеми с проходимостта на носа, успех могат да имат обикновените капки за нос или капки за нос със съдържание на стероиди. Рекламираните в някои сайтове назални лубриканти нямат сигурна ефективност и според Американската Асоциация по Медицина на Съня липсват основания за тяхното препоръчване.

Назални дилататори - това са рекламираните приспособления за разширяване на носните проходи. Тяхната ефективност е ограничена и само при малка част от хъркащите водят до осезаемо подобряване. Това се дължи на факта, че хъркането в повечето случаи  се причинява от отпускане и вибриране на меките дихателни пътища в областта на назофаринкса (носоглътката) или орофаринкса (вж. илюстрацията), а не в областта на външния нос, където се поставят тези приспособления. Все пак, предвид ниската им цена, липсата на странични ефекти и евентуалната полза при някои хора, не е излишно да пробвате и сам да прецените дали да продължите да използвате назален дилататор.

Приспособления за устната кухина - патентовани са в края на 19ти век, но едва в последно време е направен прогрес в техния дизайн, функционалност и комфорт. При доказана липса на апнеи по време на сън, тези приспособления се явяват ефективно средство при около 50 до 75% от хъркащите. Ограничаващ фактор се явява тяхната сравнително висока цена.

Хирургични методи - при липсата на явен дефект на дихателните пътища, който да причинява хъркането (например полипи в носната кухина) резултатите от хирургичните методи (увулопалатопластика и лазер-асистирана увулопалато-пластика)  са разочароващи. Радиочестотната аблация е сравнително нов метод и липсват точни данни за ефективността й.
илюстрация към назални дилататори
Най-често хъркането възниква в областта на назофаринкса и орофаринкса. Ето защо средствата, третиращи външния нос са с ограничена ефективност.
(кликнете върху фигурата за по-голям размер)
Приспособленията за устната кухина намаляват хъркането, като издърпват напред долната челюст и езика и по този начин разширяват дихателните пътища в орофаринска.
Copyright © 2010-2012 by Petrov, MD  ·   Всички права запазени   ·    Последно обновяване: 11.02.2012
Гореща телефонна линия - при проблеми със съня - тел. 0877 22 01 96;   e-mail: